Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Συνέντευξη Ελένης Λαφτσή στην εφημερίδα "Φωνή της Ροδόπης"

1
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως χαρακτηρίζετε τη λειτουργία της Δημοτικής Αρχής μέχρι σήμερα στα ασφυκτικά πλαίσια που θέσπισε ο «Καλλικράτης»;


Ε. ΛΑΦΤΣΗ : Είναι αλήθεια ότι ο “ Καλλικράτης “ αποτελεί το ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο στην αυτοδιοίκηση. Η υποκρισία είναι ότι αυτοί που πριν από 3,5 χρόνια - μεταξύ αυτών κι ο απερχόμενος δήμαρχος – μιλούσαν για μεγάλη δημοκρατική τομή , για αποκέντρωση κ.α τώρα επικαλούνται αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο για να αποσείσουν από πάνω τους τις ευθύνες για την απραξία που επέδειξαν .Να κρύψουν ότι αποδέχτηκαν μνημονιακούς προϋπολογισμούς με συρρικνωμένους κατά 60 % τους πόρους πράγμα που είχε σοβαρές επιπτώσεις στις κοινωνικές ανάγκες και στις υπηρεσίες προς τους πολίτες. Ουσιαστικά έβαλαν την υπογραφή τους για να διαλυθούν οι κοινωνικές δομές , να βρεθούν εργαζόμενοι στο δρόμο , σε μια στιγμή που η κοινωνία είχε ανάγκη την κοινωνική μέριμνα , την κοινωνική στήριξη.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια ήταν κατά την άποψη σας τα βασικότερα προβλήματα που κλήθηκε να δώσει λύσεις η Δημοτική Αρχή; Πιστεύετε ότι τα κατάφερε;

Ε. ΛΑΦΤΣΗ : Η απερχόμενη δημοτική αρχή δεν αντιλήφθηκε ότι ανέλαβε σε μια στιγμή βαθιάς κρίσης με τους πολίτες σε μεγάλη δυσκολία .Δυστυχώς συνέχισε να πορεύεται αμέριμνα όπως και πριν ,αγνοώντας τις δραματικές επιπτώσεις που είχε η κρίση στην ζωή των συμπολιτών μας. Αντί να αναλάβει πρωτοβουλίες , αντί το μέγιστο των διαθέσιμων πόρων να κατευθυνθούν στην αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών , αντί να θέσει ως προτεραιότητες να μην συρρικνωθούν κοινωνικές δομές , να στηριχθούν κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, να μην υπάρχει πολίτης χωρίς ρεύμα , θέρμανση , νερό ,τροφή ,η απερχόμενη δημοτική αρχή συνέχισε αμέριμνη στην λογική υλοποίησης έργων βιτρίνας. Όπως ποδηλατόδρομους κ.α , που αντί να ανακουφίσουν επιδείνωσαν την θέση των επαγγελματιών στο κέντρο της πόλης. Ενώ οι οικισμοί αφέθηκαν σε πλήρη εγκατάλειψη , όπως και οι συνοικίες της πόλης. Η πολιτιστική ζωή της πόλης σε νάρκωση, με το ΔΗΠΕΘΕ σε αφωνία και τον αθλητισμό σε νάρθηκα.
Εντέλει στο ερώτημά σας αν τα κατάφερε, αυτό που έχω να πω είναι ότι, δυστυχώς για την πόλη και τους πολίτες, απέτυχε!


ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως κρίνετε μέχρι σήμερα τον προεκλογικό αγώνα, τόσο τον δικό σας όσο και των ανθυποψηφίων σας;

Ε. ΛΑΦΤΣΗ : Επιδιώξαμε ένα δημόσιο και ειλικρινή διάλογο , έναν καθαρό προεκλογικό αγώνα . Επιθυμία μας να φέρουμε στη δημόσια συζήτηση όλα όσα απασχολούν τους πολίτες. Να ακούσουν , να αξιολογήσουν ,να κρίνουν όλους. Δυστυχώς συναντήσαμε την άρνηση , την αλαζονική συμπεριφορά ,της απερχόμενης δημοτικής αρχής . Ή δεν έχει να επιδείξει έργο ή πάσχει από φοβικά σύνδρομα. Φαίνεται ότι δεν τους ενδιαφέρει ο δημόσιος διάλογος μπροστά στην κοινωνία ,αλλά οι συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με κάθε είδους συμφέροντα και κέντρα που νομίζουν ότι επηρεάζουν ακόμη τους πολίτες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας για την επόμενη μέρα στον Δήμο Κομοτηνής;

Ε. ΛΑΦΤΣΗ : Η ουσιαστική στήριξη και ανακούφιση των συμπολιτών που πλήττονται από την κρίση . Μια νέα κοινωνική πολιτική του Δήμου που θα διαπερνά όλο το πλέγμα των σχέσεών του με τον πολίτη , από τις μειώσεις των τελών έως την πρόσβαση σε όλες ανεξαιρέτως τις δομές και τις υπηρεσίες του Δήμου. Μια νέα ποιότητα ζωής σε μια πόλη ανθρώπινη , λειτουργική , ανοικτή σε όλους , με αναβαθμισμένες τις συνοικίες και τους οικισμούς . Με προτεραιότητες στην ολοκλήρωση των υποδομών , τη διαχείριση των απορριμμάτων , τη ρύθμιση του κυκλοφοριακού κ.α. Μια πόλη που θα πνέει ένας άλλος αέρας πολιτισμού , καλλιτεχνικής δημιουργίας και άθλησης. Η δημιουργία θέσεων σταθερής εργασίας , με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα αξιοποιούν τις παραγωγικές δυνατότητες , την επιστήμη , τη γεωγραφική θέση , που θα στηρίζει την κοινωνική οικονομία και θα αξιοποιεί πόρους από το νέο ΕΣΠΑ. Η επαναφορά της Δημοκρατίας , της διαφάνειας , της αξιοκρατίας στη διοίκηση και στη λήψη των αποφάσεων .


ΕΡΩΤΗΣΗ: Κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα ακούστηκαν πολλές προτάσεις από όλους τους συνδυασμούς. Πως αξιολογείτε το πρόγραμμα των αντιπάλων σας για τον Δήμο Κομοτηνής και ποιες θεωρείτε ότι είναι οι προτάσεις τους που θα ήταν εφικτό να υλοποιηθούν;


Ε. ΛΑΦΤΣΗ : Διεκδικούμε την ψήφο όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, όπου και αν ανήκουν, στη βάση των δικών μας προγραμματικών θέσεων και προτάσεών μας για το δήμο. Άλλωστε είναι η μόνη διαφορετική πρόταση ,σε σχέση με τις άλλες ,οι οποίες δοκιμάστηκαν διαδοχικά όλα τα προηγούμενα χρόνια . Η κ. Καζάκου άλλωστε συμπορεύτηκε με τον κ. Πετρίδη στα βασικά ζητήματα του δήμου ,γι αυτό και ευθύνονται για όσα βιώνει σήμερα η τοπική κοινωνία. Είμαστε αισιόδοξοι, διεκδικούμε να βρεθούμε ισχυροί στον Β΄γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών για να γυρίσουμε μαζί με τους πολίτες σελίδα στα πράγματα του δήμου μας. Αυτή άλλωστε η ελπιδοφόρα προοπτική χαράζει και για τη χώρα μας.

Σ΄αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για ν΄αλλάξουμε την πορεία του δήμου, θα αξιοποιήσουμε όλες τις προτάσεις, όλες τις ιδέες, απ΄όπου και αν προέρχονται.