Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Ε. Λαφτσή :«Το μήνυμα που θα βγει από αυτές τις εκλογές πρέπει να είναι ισχυρό»

Kλιμάκιο της «ΠΟΛΗ-τικής Ανατροπής» με επικεφαλής την υποψήφια δήμαρχο Ελένη Λαφτσή επισκέφθηκε στις 29 Απριλίου τους οικισμούς Σιδηράδες και Στυλάριο και συνομίλησε με τους κατοίκους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Κυριάρχησε το θέμα της επέκτασης του ΧΥΤΑ Κομοτηνής καθώς βρίσκεται κοντά στους συγκεκριμένους οικισμούς.
Οι κάτοικοι τους οποίους συνάντησε η κ. Λαφτσή στα καφενεία εξήγησαν ότι τόσο η αρχική παρουσία του ΧΥΤΑ όσο και η επέκτασή του προκαλούν προβλήματα στην άρδευση και την ύδρευση. Της ζήτησαν να επισκεφθεί και πρωινές ώρες τον οικισμό για να διαπιστώσει τα προβλήματα που δημιουργεί ενώ της εξήγησαν σε ποια φάση βρίσκονται οι εργασίες επέκτασης. Η κ. Λαφτσή τόνισε ότι θέση της παράταξης είναι η ανακύκλωση των απορριμμάτων και πρόθεσή τους είναι κάποια από αυτά να επιστρέφουν ως λίπασμα στα χωράφια. Σημείωσε ότι δεν υπάρχει συνολική πολιτική για τα απορρίμματα κι ότι οι ιθύνοντες στον δήμο Κομοτηνής δεν ενδιαφέρονται ούτε για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά ούτε και για την υγεία των κατοίκων της περιοχής, προσθέτοντας ότι τους ενδιαφέρει μόνο να εισπράξουν χρήματα από τα έργα.
Οι κάτοικοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις συνέπειες του έργου στο δίκτυο της άρδευσης και πρόσθεσαν ότι η μόλυνση στον σκουπιδότοπο επηρεάζει και την κτηνοτροφία, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία καθότι στην πλειοψηφία τους οι οικογένειές τους ζουν από την γη, άμεσα ή έμμεσα. Τους κατέθεσε την πρότασή της για κατασκευή υδάτινων ταμιευτήρων προκειμένου για την αξιοποίηση των υδατικών πόρων.
Η κ. Λαφτσή και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι μετέφεραν στους κατοίκους των δύο οικισμών ότι διαπίστωσαν την έντονη αδιαφορία της δημοτικής αρχής ειδικά στην ύπαιθρο παρά το γεγονός ότι διαχειρίστηκαν εκατομμύρια ευρώ. Σημείωσαν επίσης ότι οι πολίτες πληρώνουν δημοτικά τέλη τα οποία θα έπρεπε να είναι ανταποδοτικά στην ποιότητα ζωής τους.
Καταδικάζοντας τα έργα βιτρίνας τόνισε ότι θα πρέπει να εντοπιστούν από την νέα δημοτική αρχή τα έργα που είναι απαραίτητα για την επιβίωση του κάθε οικισμού κι αυτό θα πρέπει να γίνει κατόπιν σχεδιασμού που θα λαμβάνει υπόψιν τις θέσεις και τις ανάγκες των κατοίκων.  Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι κάτοικοι ανέφεραν την καθυστέρηση παράδοσης του δρόμου Κομοτηνή – Καρυδιά και τις δυσκολίες που προκύπτουν στην καθημερινότητά τους.

Η κ. Λαφτσή πέρασε το μήνυμα στους συνομιλητές της ότι οι τοπικές εκλογές είναι πολιτικές και σύμφωνα μ’ αυτό το κριτήριο προέχει να γίνει η επιλογή των πολιτών. «Είναι η πρώτη κάλπη που στήνεται στην κρίση γι’ αυτό και το μήνυμα που θα βγει από αυτές τις εκλογές πρέπει να είναι ισχυρό». Μετέφερε ότι για τα προβλήματα των τελευταίων 40 ετών υπάρχουν ευθύνες, αλλά θα πρέπει οι ίδιοι να συνειδητοποιήσουν ότι η ψήφος τους έχει μεγάλη δύναμη. 

Δήλωση Ε.Λαφτσή για την εκδήλωση με τους Σ. Ρομπόλη και Ν. Σκορίνη

Με αφορμή την συζήτηση που έγινε , την Δευτέρα 28/4 στην αίθουσα του ΕΒΕΡοδόπης, με τους Νίκο Σκορίνη  και Σάββα Ρομπόλη , η υπ. Δήμαρχος Κομοτηνής Ελένη Λαφτσή είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τους παραπάνω διακεκριμένους ομιλητές για τα φλέγοντα ζητήματα των μικρομεσαίων επαγγελματιών της πόλης μας με έμφαση το ασφαλιστικό. Ειδικότερα το κυρίαρχο θέμα της συζήτησής τους ήταν η έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης της πλειοψηφίας των επαγγελματιών (55% βάση στοιχείων του ΕΒΕ)  λόγω της αδυναμίας καταβολής των οφειλών τους στον ασφαλιστικό τους φορέα. Φυσικά η αδυναμία αυτή είναι αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών που έχουν ασκηθεί τα τελευταία 4 χρόνια και οδήγησαν τους επαγγελματίες αφενός στα λουκέτα και αφετέρου στη στέρηση της πρόσβασης στις δομές υγείας. Το άλλο θέμα που συζητήθηκε εκτενώς αφορά τον καίριο ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η αυτοδιοίκηση σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να αναδιαρθρωθεί η παραγωγική βάση της τοπικής κοινωνίας σε ένα νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας. Τέλος η Ελένη Λαφτσή και ο καθηγητής  Σάββας Ρομπόλης ειδικός στα θέματα του ασφαλιστικού, συμφώνησαν να αναπτύξουν στενή σχέση συνεργασίας προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα ζητήματα που απασχολούν τους επαγγελματίες της πόλης μας.    

Συνέντευξη υπ Δημάρχου Ε. Λαφτσή στα "Νέα της Θράκης"


Συνέντευξη υπ Δημάρχου Ε. Λαφτσή στα "Νέα της Θράκης"


Συνέντευξη υπ. Δημάρχου Ε. Λαφτσή στο R Channel

Συνέντευξη υπ Δημάρχου Κομοτηνής Ε. Λαφτσή

ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ


ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

 Γεννήθηκε στο Κόσμιο Κομοτηνής το 1955. Είναι απόφοιτος εξαταξίου Γυμνασίου. Είναι Αγρότης και Κτηνοτρόφος. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Επί σειρά ετών υπήρξε ειδικός Γραμματέας στον Αγροτικό Σύλλογο Ροδόπης. Δούλεψε στην Βιομηχανία Ζάχαρης τρία χρόνια και ως βιομηχανικός εργάτης στην ΑΛΦΙΝ. Υπήρξε Γενικός Γραμματέας Ο.Α.Σ.Ρ. και σήμερα είναι Πρόεδρος Κτηνοτρόφων Ν. Ροδόπης και Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Ελλάδος. 

ΣΑΚΗΡ ΑΜΕΤ

ΣΑΚΗΡ ΑΜΕΤ

Εργάτης. Γεννήθηκε στη Σαρακηνή και ζει στην Κομοτηνή. Παντρεμένος με 2 παιδιά.

ΓΙΑΝΓΚΑΝΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΓΙΑΝΓΚΑΝΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑ

Ελαιοχρωματιστής. Γεννήθηκε στην Αρμενία. Σπούδασε στη Ρωσία. Τα τελευταία 23 χρόνια ζει στην Ελλάδα. Κατοικεί στους Αγ. Θεοδώρους. Είναι παντρεμένος με 3 παιδιά.

ΣΙΤΖΑΚ ΕΜΙΝ ΚΙΑΜΗΛ

Εργάζομαι ως τεχνίτης , ελεύθερος επαγγελματιας . Είμαι παντρεμένος και πατέρας 2 παιδιών.

Αποφοίτησα από το μουσουλμανικο ιεροσπουδαστηρου "Χαϊριγε" Κομοτηνής. Κατέχω πτυχιο, Υποστήριξης Συστημάτων , Εφαρμογών & Δικτύων Η/Υ. Συνεχίζω τις σπουδές μου ( όταν έχω χρόνο ) στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Είμαι ιδρυτικό μέλος του "Μειονοτικού Αθλητικού και Μορφωτικού Συλλόγου Κομοτηνής" και πρωτεργάτης της Ένωσης Προσώπων Κίνησης Πολιτών " ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ " Είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ από το 2014 , μέλος της Νομαρχιακής Συνδιάσκεψης Ν. Ροδόπης και σύνεδρος του 2ου Συνεδρίου του κόμματος.

Πολιτικές έννοιες που με ενδιαφέρουν :   Ισονομία - ισοπολιτεία και Δίκαιη Ανάπτυξη 

Κατάμεστη η αίθουσα της Λέσχης Κομοτηναίων στην εκδήλωση-συζήτηση της παράταξης ΠΟΛΗ-τική ΑΝΑΤΡΟΠΗ για τον ποδηλατόδρομο

Με ιδιαίτερη επιτυχία διεξήχθη η εκδήλωση της δημοτικής παράταξης ΠΟΛΗ-τική ανατροπή με θέμα προβλήματα και βελτιώσεις του ποδηλατοδρόμου με κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή πολεοδομίας Γιώργο Πατρίκιο καλεσμένο της υπ. Δημάρχου Κομοτηναίων Ελένης Λαφτσή.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την εισηγητική τοποθέτηση της επικεφαλής της παράταξης Ε. Λαφτσή και το αντίστοιχο βίντεο .


 https://www.youtube.com/watch?v=gNqqWvETTbM



      ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΑΦΤΣΗ,ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ Της 02-04-2014.
                    ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ
    Κατ΄αρχάς να καλωσορίσω όλους εσάς και να σας ευχαριστήσω που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας και πλαισιώσατε αυτή την εκδήλωση.
Να ευχαριστήσω όμως ιδιαίτερα τον Γιώργο Πατρίκιο, καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του Δ.Π.Θ., έναν επιστήμονα αναγνωρισμένου κύρους με εξαιρετικά διεισδυτική ματιά στα πράγματα, που η παρουσία του σήμερα εδώ μας τιμά ιδιαίτερα.
    Ποιος είναι ο στόχος αυτής της εκδήλωσης;
Οπωσδήποτε όχι να δώσουμε εύκολες και άμεσες λύσης στο πρόβλημα. Αλλωστε αυτό απαιτεί μια διαβούλευση με την κοινωνία και μάλιστα με εξειδικευμένους επιστήμονες, πράγμα που δεν έκανε ο κύριος Πετρίδης, αλλά προχώρησε σε μια τυπική διαβούλευση με σκοπό να επικυρώσει απλώς ήδη προειλημμένες αποφάσεις.
    Στόχος μας είναι λοιπόν, με αφορμή τον ποδηλατόδρομο, ν΄ανοίξουμε μια συζήτηση που δεν έγινε ποτέ μέχρι σήμερα, μπροστά στην κοινωνία, στους πολίτες για το πώς τελικά θα σχεδιάσουμε  ή πώς τελικά θα τον  βελτιώσουμε με τις παρεμβάσεις που θα κάνουμε.
Α. Τι μας ενδιαφέρει;
1.-Ν΄αναδείξουμε τη φυσιογνωμία της πόλης;
2.-Να την κάνουμε πιο λειτουργική και φιλική στους πολίτες της;
3.-Ν΄απομειώσουμε την επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος;
4.-Να δώσουμε ώθηση στην εμπορική κίνηση ή τουλάχιστον να μην επιβαρύνουμε περαιτέρω των προβλημάτων που η ίδια η κρίση δημιουργεί τους επαγγελματίες;
5.-Να κάνουμε πιο ασφαλή και λειτουργική την κυκλοφορία;
Σκοπός λοιπόν όλα αυτά και πολλά περισσότερα από αυτά. Ν΄ανοίξουμε τη συζήτηση για το πώς σχεδιάζουμε.
    Ο τρόπος που προσεγγίζουμε το αύριο αυτής της πόλης και η οποιαδήποτε παρέμβαση όπως ο ποδηλατόδρομος ,δεν μπορεί να είναι αποσπασματική, αλλά να εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχεδιασμό για την πόλη, το γενικό πολεοδομικό σχέδιο,τον αστικό σχεδιασμό, πάντα σε συνδυασμό με τις άλλες υποδομές. δηλ. την ύπαρξη χώρων στάθμευσης, επέκταση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, την αναγκαιότητα περιφερειακού οδικού δικτύου κ.α.
Δεύτερον να έχει προκύψει μέσα από μια ουσιαστική και σε βάθος διαβούλευση με τους πολίτες, τους παραγωγικούς φορείς και όλους τους ενδιαφερόμενους.
Και τρίτον η πόλη αυτή ζει στον αστερισμό των αποσπασματικών παρεμβάσεων, εγκλωβισμένη στη λογική της πάση θυσία απορρόφησης κονδυλίων, ανεξάρτητα αν υπάρχει συνολικότερη αναγκαιότητα για τα έργα.
Αν γυρίσει το βλέμμα του κανείς ή ρίξει την περπατησιά του στις υποβαθμισμένες συνοικίες της πόλης, που είναι η άλλη Κομοτηνή, στους εγκαταλελειμμένους οικισμούς που ενώθηκαν με την πόλη, τότε θα καταλάβει αν τελικά οι αποσπασματικές παρεμβάσεις όπως ο ποδηλατόδρομος,το πάρκο ακόμη και η πλατεία, ανταποκρίνονταν σε μια κοινωνική αναγκαιότητα.
Το καίριο ερώτημα είναι, στην περίπτωση του ποδηλατόδρομου, πόσο η δημοτική αρχή έλαβε υπόψη της όλα αυτά;
Η απάντηση είναι κατηγορηματικά ΟΧΙ.
Πιστεύουμε ότι σε μια τέτοια επίπεδη πόλη, όπως η Κομοτηνή, θα μπορούσε να κατασκευαστεί  ποδηλατόδρομος με θετικές επιπτώσεις στην πόλη, όπως την  αποφόρτιση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, τη διευκόλυνση της πρόσβασης τόσο των πεζών, αλλά και των ποδηλάτων και των Α.Μ.Ε.Α., αναβαθμίζοντας ουσιαστικά το αστικό περιβάλλον της πόλης, μειώνοντας κατά το δυνατό τη μόλυνση και αυξάνοντας τους ελεύθερους χώρους και το πράσινο στη ζώνη του ποδηλατόδρομου.

Η επιλογή να ξεκινήσει το έργο από το κέντρο και όχι από την περιφέρεια της πόλης (με τους αξονικούς ποδηλατόδρομους) διευκόλυνε τους παραπάνω στόχους;
1ον Πως μπορούν να φτάσουν οι πολίτες στο κέντρο; Δεν εξασφαλίζεται η ασφαλής μετακίνηση από την περιφέρεια προς το κέντρο με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι πολίτες να χρησιμοποιούν  το αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους. Κατά συνέπεια όσοι θα ήθελαν ή θα παρακινούνταν να χρησιμοποιούσαν το ποδήλατο, πως θα φτάσουν στο κέντρο για να χρησιμοποιήσουν τον νέο ποδηλατόδρομο;
2ον Συνέπεια του ανωτέρω είναι να παραμείνει σταθερή η χρήση του αυτοκινήτου και η κυκλοφορία στο κέντρο να έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Εμφανίστηκαν ακόμη πιο συχνά μποτιλιαρίσματα που φυσικά αυξάνουν τους ρύπους που εκπέμπονται από τα αυτοκίνητα.
Και η σημερινή Δημοτική Αρχή, κάτω από την οργή των πολιτών, το ομολόγησε. Αλλά δυστυχώς είναι αργά.
3ον Ελλείψει εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης από την περιφέρεια προς το κέντρο (αξονικοί ποδηλατόδρομοι, μέσα μαζικής μεταφοράς), ο μόνος κύριος τρόπος έχει παραμείνει το αυτοκίνητο, για το οποίο έχει χειροτερέψει η κυκλοφορία του, σε συνδυασμό με έλλειψη υποδομών στάθμευσης πέριξ του κέντρου. Συνεπώς ενώ βελτιώθηκαν οι υποδομές για την προσβασιμότητα στο κέντρο της πόλης, αποτρέπονται οι πολίτες να κατεβαίνουν στο κέντρο!
Εβγαλαν το πάρκιγκ στη δημοπρασία. Γιατί τέτοια βιασύνη να δοθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα; Εχουν υπογράψει αλήθεια σύμβαση ή όχι και γιατί;

Για τη βελτίωση της κυκλοφορίας στην πόλη και του αστικού τοπίου γενικότερα, προάγουμε τη χρήση ΜΜΜ καθώς και τους πεζούς. Το μέγεθος της πόλης μας και ιδίως για τη χρήση του κέντρου, επιβάλει μια πόλη «να την περπατάς» - αλλά ξαφνικά, χωρίς προηγούμενο, τιμωρούμε τους οδηγούς αυτοκινήτων, καταργώντας την παλιά συλλεκτήρια αρτηρία της πόλης και τις θέσεις στάθμευσης (κυρίως για τους μόνιμους κατοίκους) και διαθέτουμε έναν σούπερ-ποδηλατόδρομο, ξεχνώντας τελικά και πάλι τον πεζό, για τον οποίο απομένουν 1-1,5 πλακάκι όδευσης, ξεχνώντας κατηγορίες ατόμων όπως τα μικρά παιδιά που πρέπει να περπατάνε δίπλα στον αρτιμελή ενήλικα ή τα καρότσια ή τα άτομα τρίτης ηλικίας, οι οποίοι όλοι σκοντάφτουν στα πλακίδια όδευσης των τυφλών, που κατά τη γνώμη μου είναι λάθος επιλογή. Γενικά δεν αποτρέπονται οι πολιτες να κατέβουν στο κέντρο, απλά γίνεται δύσκολοτερο γι'αυτούς...!!!
4ον Ελλείψει ουσιαστικής διαβούλευσης με τους φορείς, δεν προβλέφθηκαν οι συνέπειες του έργου στους μικροεπιχειρηματίες του κέντρου, με αποτέλεσμα να έχουν οξυνθεί οι ήδη άσχημες συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος προηγείται φυσικά όλων, αλλά δεν μπορούμε να εξαφανίσουμε μονομιάς τους μικροεπιχειρηματίες της πόλης, επειδή ο απώτερος στόχος ήταν μια επιφανειακή λύση βιτρίνας για την αποκόμιση εκλογικών οφελών! Όμως το έργο βιτρίνας τους γύρισε μπούμερανγκ και αντί να αποκομίσουν οφέλη, θερίζουν θύελες!
    Πολλά από αυτά θα είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε μια δημοτική αρχή που θα είχε ανοιχτά τα αυτιά της στην κοινωνία,όχι για να υποκλίνεται με ευκολία στις απαιτήσεις της,αλλά για να συνδιαμορφώνει,να εκπαιδεύει και να διαμορφώνει συνείδηση συνύπαρξης και λειτουργίας σ΄αυτή την πόλη.Εφερε τελικά το αντίθετο αποτέλεσμα στην κοινωνία γιατί την αγνόησε.Προχώρησε σε μια διαβούλευση χωρίς ουσία για να επικυρώσει ουσιαστικά προειλημμένες αποφάσεις.
    Ασφαλώς έχοντας  το βλέμμα στραμμένο σε όλα αυτά τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν,θα αναλάβουμε την ευθύνη  ώστε στον ποδηλατόδρομο που ολοκληρώνεται,να απαλύνουμε τελικά τις συνέπειες στην κοινωνία και τις επιπτώσεις στην οικονομία.
    Θεωρούμε ότι είναι υπαρκτή η αναγκαιότητα ενός νέου σχεδιασμού για την πόλη.Πιστεύω βαθειά ότι τα Παν/μια ήταν πάντα αρωγοί σε τέτοιου είδους προσπάθειες.Και είναι καιρός να γίνει και στην πράξη αυτό που εδώ και καιρό λέμε και μένει στα λόγια η διασύνδεση του Παν/μίου με την τοπική κοινωνία.
Εμείς θα σας το ζητήσουμε και σήμερα αλλά και αύριο.Φτάνει πια οι ακριβοπληρωμένες μελέτες που είδαμε τελικά πόσο συμβατές ήταν με την πραγματικότητα και την κοινωνική αναγκαιότητα.
Θα θέλαμε και τις προτάσεις σας για το πώς θα μπορούσαν να υπάρξουν βελτιώσεις,αποφόρτιση στο συγκεκριμένο ποδηλατόδρομο.Γιατί ασφαλώς δεν μπορούμε να μιλάμε για την ανακατασκευή του.Οχι μόνο λόγω κόστους,αλλά και γιατί η προτέρα κατάσταση δεν ήταν καλή.
Ωριμάζει η ιδέα για την ολοκλήρωση των αξονικών ποδηλατόδρομων το ταχύτερο δυνατό,αφού βέβαια γίνει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός παρεμβάσεων.
Οι επαγγελματίες έχουν θιγεί από τον ποδηλατόδρομο.Στις επαφές μας μαζί τους μας είπαν ότι ο τζίρος έχει πέσει κατά 50% και ένα μεγάλο μέρος οφείλεται στον ποδηλατόδρομο.
Είναι επείγουσα ανάγκη να υπάρξουν μέτρα υποστήριξης των θιγόμενων επιχειρηματιών,όπως:
1.-χρησιμοποίηση των χώρων στάθμευσης που έχουν μείνει επί των οδών μόνο για ολιγόλεπτη στάση και όχι για πολύωρη στάθμευση.
2.-Πύκνωση των δρομολογίων των mini bus για την εύκολη μετακίνηση των πολιτών.
3.-Οργανωμένες και συντονισμένες  μεταφορές ανεφοδιασμού των επιχειρήσεων.
Θα μπορούσαμε επίσης να εκπαιδεύσουμε  τους πολίτες στη χρήση του ποδηλατόδρομου και του ποδηλάτου με:
1-.Με τα προγράμματα αθλητισμού και το ενδιαφέρον της Δημοτικής αρχής για ανηλίκους και ενηλίκους.
Μπορούμε να προτείνουμε προγράμματα που θα εκτελούνται με την συνεργασία των ΤΕΦΑΑ και τους συλλόγους ποδηλατών, με αποδέκτες τα παιδιά, (Παιδιά και ποδήλατο), και τους ενηλίκους, (Ενήλικες  
και ποδήλατο). Και στις δύο κατηγορίες μπορούν να συμπεριλαμβάνονται παιχνίδια και δράσεις με στόχο την εξοικείωση με την χρήση του ποδηλάτου και την λειτουργικότητα που μπορεί να προσφέρει.

2.Μπορούμε να προτείνουμε την ελεύθερη μεταφορά των ποδηλάτων με τα λεωφορεία της αστικής συγκοινωνίας ώστε να γίνει εφικτή η πρόσβαση στο κέντρο της πόλης από τις περιφερειακές γειτονιές και τους οικισμούς που εξυπηρετούνται από αυτήν. Με τον τρόπο αυτό θα υποκαταστήσουμε τους αξονικούς ποδηλατοδρόμους μέχρις ότου κατασκευαστούν.

    Η έλλειψη της Δημοτικής αστυνομίας μετά την κατάργησή της, δεν επιτρέπει την αστυνόμευση όχι μόνο της σωστής χρήσης των ποδηλατοδρόμων που έχουν κατασκευαστεί με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν μηχανάκια και να παρκάρουν αυτοκίνητα, αλλά και την στάθμευση στο κέντρο της πόλης όπου η κυκλοφορία έχει γίνει πλέον χαώδης.
  
    Μετά απ΄όλα αυτά μπορούμε να πούμε ότι ο ποδηλατόδρομος,έτσι όπως κατασκευάστηκε ,απέτυχε.Το ομολόγησε και ο ίδιος ο Δήμαρχος στην επικοινωνιακού  τύπου φιέστα που διοργάνωσε προ ημερών.Αλλά είναι αργά.
Επιδέχεται βελτιώσεις;Δεδομένου ότι πρόκειται για έργο του οποίου τις συνέπειες θα τις υποστούμε για δεκαετίες,νομίζω ότι οι παρεμβάσεις είναι μονόδρομος!
    Αυτά κυρίως ως έναυσμα, ως τσίγκλισμα για ν΄ανοίξει η συζήτηση.Νομίζω όμως ότι τα πιο ενδιαφέροντα έπονται καθώς δίνω αμέσως το λόγο στον κ.Πατρίκιο για ν΄αναλύσει τις πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις του.
Η συζήτηση τώρα αρχίζει!



Βίντεο από την επίσκεψη Σ. Σακοράφα στην Κομοτηνή

Ελ. Λαφτσή: «Παρόντες και όχι Απόντες στους οικισμούς του Δήμου! Έργα πνοής και όχι έργα βιτρίνας»


«Εμείς θα είμαστε ΠΑΡΟΝΤΕΣ και ΠΑΡΟΥΣΕΣ στα προβλήματα του Δήμου και των οικισμών του και όχι άφαντοι όπως ο κ. Πετρίδης. Θα προτάξουμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών, να φτιάξουμε κοινωνικές δομές και όχι να πετάξουμε λεφτά για έργα βιτρίνας, την ώρα που οι δημότες έχουν άλλες ανάγκες».
Αυτά τόνισε η υποψήφια Δήμαρχος Κομοτηναίων Ελένη Λαφτσή στην επίσκεψή της, μαζί με τους συνεργάτες της, στους οικισμούς Μικρό και Μεγάλο Κρανοβούνι, Παγούρια και Παραδημή, του Δήμου Κομοτηναίων.
Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι των οικισμών από την εγκατάλειψη, την αδιαφορία την έλλειψη βασικών υποδομών και προσωπικά για τον Δήμαρχο Γιώργο Πετρίδη, που δεν τους επισκέφθηκε ούτε μια φορά από τις εκλογές του 2010.
«Το νερό έρχεται εδώ με αμιαντοσωλήνες εν έτει 2014. Αυτό είναι εγκληματικό για την υγεία των κατοίκων. Δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα για την ενίσχυση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, με την κατασκευή μικρών χωμάτινων ταμιευτήρων. Δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα στους αγροτικούς δρόμους για να πηγαίνουν οι αγρότες στα χωράφια τους. Πλημμελής φωτισμός. Χωρίς αναπτυξιακό σχεδιασμό. Πώς να κρατηθούν οι νέοι εδώ; Πώς να μην ερημώσουν τα χωριά μας; Είναι εικόνα αυτή για τους πιο κοντινούς οικισμούς του Δήμου;», αναρωτήθηκε η κ. Λαφτσή, εισπράττοντας ένα περήφανο ΟΧΙ και ένα θερμό χειροκρότημα από τους κατοίκους.
«Ελάτε να κάνουμε την αρχή της Ανατροπής από το Δήμο Κομοτηνής. Δώστε μας την ευκαιρία να αποδείξουμε ότι ΝΑΙ ο Δήμος και εξουσία έχει και δύναμη να αλλάξει τα πράγματα. Δεσμευόμαστε ότι θα λογοδοτούμε σε εσάς. Άλλωστε το γνωρίζετε ότι ήμασταν και θα είμαστε πάντα στο πλάϊ σας», σημείωσε καταλήγοντας η κ. Λαφτσή.





ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ


ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
Απόφοιτος Γυμνασίου και Γεωργικής Σχολής Θεσ/νίκης. Εργάστηκε στην Διεύθυνση Κτηνιατρικής ως ζωοτέχνης.

Σ. Σακοράφα:"...είναι η ώρα της ανατροπής σε όλα τα επίπεδα"- Ε. Λαφτσή: "Πρέπει να στηρίξουμε τα τοπικά προϊόντα"


Περιοδεία στην Κομοτηνή έκανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα μαζί με την υποψήφια Δήμαρχο Ελένη Λαφτσή. Πιο συγκεκριμένα την Πέμπτη το βράδυ επισκέφθηκαν μειονοτικές γειτονιές της πόλης και μίλησαν με τους κατοίκους. Διαπιστώθηκε ακόμη μια φορά η εγκατάλειψη των γειτονιών αυτών από την δημοτική αρχή και οι κάτοικοι εξέφρασαν έντονα την δυσφορία τους τόσο για την γενικότερη κατάσταση όσο και και για την ειδικότερη της πόλης. Τόσο η Ελένη Λαφτσή όσο και η Σοφία Σακοράφα τόνισαν την δύναμη της ψήφου που έχουν οι πολίτες ώστε να αλλάξουν τα πράγματα στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές όσο και στις ευρωεκλογές. Την Παρασκευή το πρωί το ίδιο κλιμάκιο της "ΠΟΛΗ-τικής Ανατροπής" με την υποψήφια δήμαρχο και την Σοφία Σακοράφα είχαν συνάντηση με εργαζόμενους στο Νοσοκομείο της πόλης. Οι εργαζόμενοι έθεσαν μετ' επιτάσεως τα ζητήματα της μεγάλης έλλειψης του προσωπικού με αποτέλεσμα το υπάρχον πια προσωπικό να καταλαμβάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την όσο το δυνατόν καλύτερη στις παρούσες συνθήκες νοσηλεία των ασθενών. Από την μεριά τους η μεν Ελένη Λαφτσή άσκησε δριμεία κριτική και στην παρούσα δημοτική αρχή δεδομένου ότι δεν έχει κάνει τίποτε για το υπάρχον νοσοκομείο και "οραματίζεται" το νέο. Πριν γίνει το νέο Νοσοκομείο πρέπει να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις το υπάρχον σημείωσε η υποψήφια δήμαρχος, ενώ η Σοφία Σακοράφα επεσήμανε πως πλέον είναι η ώρα της ανατροπής σε όλα τα επίπεδα και τόνισε τις καταστροφικές επιπτώσεις του Μνημονίου στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας. Ακολούθως συναντήθηκαν με τους καπνοπαραγωγούς οι οποίοι εξέφρασαν την αγωνία τους δεδομένου ότι ο καπνός πλέον δεν θα έχει επιδότηση. Την ανάγκη στήριξης του τοπικού προϊόντος τόνισε η Ελένη Λαφτσή ενώ και η Σοφία Σακοράφα δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ότι μπορεί και η ίδια και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ώστε να στηριχθεί ένα σημαντικό προϊόν και της χώρας και της περιοχής. Το βράδυ της Παρασκευής σε ανοιχτή εκδήλωση στο ΕΒΕ Ροδόπης η Ελένη Λαφτσή ξεδίπλωσε την πρόταση της "ΠΟΛΗ-τικής Ανατροπής" για την τοπική ανάπτυξη και για το τι μπορεί να κάνει ο δήμος σε αυτή την κατεύθυνση. Μεταξύ των προτάσεων  περιλαμβάνονται και η ρύθμιση οφειλών προς τον δήμο των επιχειρήσεων και η απαλλαγή για εύλογο χρονικό διάστημα από τα δημοτικά τέλη νέων επιχειρήσεων και η δημιουργία γραφείου συμβουλών για την κοινωνική οικονομία, όπως επίσης και τα ζητήματα του τουρισμού, των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες, την σημαντική συμβολή που μπορεί να έχει στην ανάπτυξη της πόλης το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και τόνισε με έμφαση την θέληση της να βρεθούν βιώσιμες λύσεις για το ζήτημα του ποδηλατόδρομου. Από την μεριά της η Σοφία Σακοράφα ζήτησε από τους παρευρισκόμενους στην κατάμεστη αίθουσα να κάνουν την ανατροπή γιατί πια η επιλογή είναι ανάμεσα στην καταστροφή και την σωτηρία της χώρας.








Ε. Λαφτσή από Αίγειρο:"...ψήφος στη σημερινή Δημοτική Αρχή δεν είναι τίποτε άλλο παρά ψήφος στην συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου"

 Την Αίγειρο επισκέφθηκε το Σάββατο 29/3 η δημοτική παράταξη ΠΟΛΗ-τική ΑΝΑΤΡΟΠΗ και συζήτησε με τους κατοίκους του οικισμού τα μεγάλα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη λειψυδρία, την ανύπαρκτη αγροτική οδοποιΐα, την ανυπαρξία της καθαριότητας που μόνο τώρα προεκλογικά γίνεται. Επίσης τόσο τα ακριβά τιμολόγια νερού όσο και το κόστος του πετρελαίου αλλά και της ΔΕΗ εκτινάσσουν το κόστος παραγωγής στα ύψη. Ταυτόχρονα οι κάτοικοι στηλίτευσαν την επί σειρά ετών απουσία του Δημάρχου Κομοτηνής και τόνισαν ότι ο Δήμαρχος ουσιαστικά τους αγνόησε.
Η υποψήφια Δήμαρχος Ελένη Λαφτσή τόνισε πως η δική της Δημοτική Αρχή θα λειτουργήσει διαφορετικά από την σημερινή, θα συζητά και θα σχεδιάζει μαζί με τους κατοίκους. Σημείωσε επίσης ότι ψήφος στη σημερινή Δημοτική Αρχή δεν είναι τίποτε άλλο παρά ψήφος στην συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, γιατί ο Δήμαρχος είναι "παιδί" του Βενιζέλου.
Και στην Αίγειρο οι κάτοικοι δήλωσαν έτοιμοι για την αλλαγή στον Δήμο Κομοτηνής.


 

Ε. Λαφτσή για φυλακές:"...είναι υποχρέωση μιας δημοτικής αρχής να ασχολείται με ότι υπάρχει μέσα στα διοικητικά όρια του δήμου"

Kλιμάκιο της "ΠΟΛΗ-τικής Ανατροπής" με επικεφαλής την υποψήφια δήμαρχο Ελένη Λαφτσή επισκέφθηκε τις φυλακές Κομοτηνής και συναντήθηκε με τον διευθυντή και τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Όπως είπαν οι εκπρόσωποι των σωφρονιστικών υπαλλήλων στην υποψήφια δήμαρχο Κομοτηνής Ελένη Λαφτσή   στις φυλακές κρατούνται 350 άτομα ενώ προβλέπεται να κρατούνται 90. Γι' αυτούς τους 350 κρατούμενους που το 80% είναι ξένοι υπάρχουν μόνο 30 σωφρονιστικοί ενώ προβλέπονται 60 άτομα και η κάθε ημερήσια βάρδια είναι 5-7 άτομα και η νυχτερινή 3 άτομα. Επίσης σε κάθε κελί που υποτίθεται θα φιλοξενούσε ένα άτομο γι' αυτό είναι γύρω στα 6-7 τετραγωνικά ενώ σήμερα κρατούνται 6-7 άτομα. Σε θαλάμους που είναι για 8-10 άτομα κρατούνται 32 άτομα. Στις φυλακές Κομοτηνής υπάρχουν 20 κελιά και 9 θάλαμοι. Από την άλλη τα κονδύλια συνεχώς μειώνονται με αποτέλεσμα τα προβλήματα να διογκώνονται. Γιατρός το βράδυ δεν υπάρχει και αυτό σημαίνει πρακτικά ότι σε κάποιο σοβαρό περιστατικό οι φύλακες δεν είναι καλυμμένοι για μεταφορά στο νοσοκομείο γιατί την άδεια την δίνει μόνο ο γιατρός που δεν υπάρχει και ο εισαγγελέας.  Υπάρχουν κίνδυνοι ασφάλειας του προσωπικού και έχει να γίνει πρόσληψη στις φυλακές Κομοτηνής 17 ολόκληρα χρόνια με αποτέλεσμα να έχει ανέβει πολύ ο μέσος όρος της ηλικίας του προσωπικού. Επισημαίνουν επίσης ότι δεν λειτουργεί το καθεστώς της κοινωνικής εργασίας. Άλλο ζήτημα αυτό μείζον που ουσιαστικά είναι θέμα κυρίως των δικαστηρίων.
    Φεύγοντας από τις φυλακές οι υπάλληλοι έδωσαν στην κυρία Λαφτσή  μια επιστολή Ελλήνων κρατουμένων που εκφράζει τα συλλυπητήρια τους στην οικογένεια του σωφρονιστικού υπαλλήλου  που δολοφονήθηκε πριν από λίγες ημέρες και ενημερώθηκε επίσης ότι μάζεψαν και ένα μικρό ποσό για την οικογένεια του. Εκείνο όμως που είναι ορατό είναι πως ο υπερπληθυσμός τις φυλακές εγκυμονεί και κινδύνους για το προσωπικό αλλά και παραβιάζει τα δικαιώματα των κρατουμένων.
   Σε δηλώσεις της η κυρία Λαφτσή τόνισε πως είναι υποχρέωση μιας δημοτικής αρχής να ασχολείται με ότι υπάρχει μέσα στα διοικητικά όρια του δήμου, άσκησε κριτική για την απουσία του Δημάρχου και από τα προβλήματα που έχουν οι φυλακές της Κομοτηνής.
   Από την μεριά τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ευχαρίστησαν την αντιπροσωπεία της "ΠΟΛΗ-τικής Ανατροπής" για το γεγονός ότι συναντήθηκαν μαζί τους τονίζοντας ότι κανείς άλλος δεν έχει ζητήσει να τους συναντήσει και να πληροφορηθεί τα προβλήματα και των κρατουμένων και των σωφρονιστικών υπάλληλων