Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2015-2019



ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΑΦΤΣΗ 
για το ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2015-2019
ως  επικεφαλής της παράταξης <<ΠΟΛΗ-τικη ΑΝΑΤΡΟΠΗ>>.

Κ.Πρόεδρε, κ.Δήμαρχε, κύριοι συνάδελφοι

Θεωρούμε  κατ΄αρχάς ότι το θέμα αυτό είναι πολύ σημαντικό για να έρχεται προς συζήτηση ανάμεσα σε 32 άλλα ζητήματα.Είναι εξίσου σοβαρό με τον προϋπολογισμό και θα έπρεπε-δικαιωματικά του ανήκει νομίζουμε –να του αφιερώσουμε μία τουλάχιστον συνεδρίαση.Πιστεύουμε ότι με τον τρόπο που έρχεται ,υποτιμάται η σημασία του και αυτό από μόνο του αποτελεί μειονέκτημα.
Αναγνωρίζουμε βέβαια την όλη προεργασία που έχει γίνει με δική σας πρωτοβουλία,αλλά δεν παύουμε να πιστεύουμε ότι χώρος όπου θα πρέπει ενδελεχώς να συζητούνται και να παράγονται αποφάσεις για θέματα που αφορούν το μέλλον του Δήμου,παραμένει  αποκλειστικά το δημοτικό συμβούλιο.
Και όλα αυτά γιατί,δυστυχώς το ΕΣΠΑ είναι πλέον βασικός,ίσως και ο βασικότερος,μοχλός ανάπτυξης της χώρας,καθώς και της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.
Εκτίμησή μας-και το λέμε αυτό όχι ως μομφή προς εσάς,αλλά γιατί θέλουμε να συμβάλλουμε σε μια όσο το δυνατόν πιο παραγωγική συζήτηση-είναι ότι θα έπρεπε να προηγηθεί μια συζήτηση για το προηγούμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα,ποια θέματα προτάθηκαν,ποια από αυτά  εντάχθηκαν,ποια υλοποιήθηκαν και ποια τελικά έμειναν ανολοκλήρωτα,καθώς και τις αιτίες.Και αυτό διότι θεωρούμε ότι τα προηγούμενα προγράμματα αποτελούσαν τεράστια ευκαιρία για τον Δήμο Κομοτηνής να  <<τελειώνει>> οριστικά με θέματα βασικών υποδομών και να έχει τη δυνατότητα σήμερα,με το νέο πρόγραμμα,να ωθήσει το Δήμο ένα βήμα παραπέρα.
Δυστυχώς αυτό δενεπετεύχθη.Εχουμε<<ανοιχτά>>  ακόμη βασικά ζητήματα υποδομών,όπως βελτιώσεις οδικών δικτύων,ολοκλήρωση δικτύων ύδρευσης,αποχέτευσης,βιολογικώνκαθαρισμών,με κυριότερο αυτόν του Φαναρίου,την τουριστική ναυαρχίδα του Δήμου μας,αγροτικήοδοποιϊα σε μη υποφερτή κατάσταση,που έχει  δυστυχώς επιπτώσεις και στην τοπική οικονομία, και μια πόλη που  <<πνίγεται>>   κυριολεκτικά  από αυτό που εμείς θεωρούμε ως μείζον πρόβλημά  της και δεν είναι άλλο από το κυκλοφοριακό πρόβλημα.
Επίσης η πόλη της Κομοτηνής,η οποία εκτός από πρωτεύουσα της Π.Ε είναι και πρωτεύουσα της Περιφέρειας Αν.Μακεδονίας-Θράκης,μια πόλη που βρίσκεται στο σταυροδρόμι δύο πολιτισμών και δύο κόσμων,παραμένει στη συνείδηση του κόσμου ως μία πόλη χωρίς ταυτότητα,αφού δεν αναδεικνύονται αυτά τα χαρακτηριστικά της ως πλεονέκτημα,με ευθύνη  βέβαια όλων των προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου μας.Υποβαθμισμένο ιστορικό κέντρο,μη αξιοποιημένα και προβεβλημένα  στο έπακρο σημαντικά  παραδοσιακά κτίρια,έλλειψη ποιοτικών πολιτιστικών εκδηλώσεων,εμποδίζουν την προσέλευση τουριστών και την κατάκτηση μιας θέσης της περιοχής μας στη συνείδηση του ντόπιου και ξένου πληθυσμού, ως  αξιόλογου τουριστικού προορισμού.
Σημαντικός τομέας στον οποίο υστερεί όχι μόνο ο Δήμος μας βέβαια,αλλά οι περισσότεροι δήμοι της χώρας καθότι δεν έχει γίνει συνείδηση στην τοπική αυτοδιοίκηση ότι πρέπει να διεκδικήσει και να παίξει έναν πιο ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών,είναι η συμβολή του Δήμου σε πρωτοβουλίες που έχουν στόχο στην ενθάρρυνση και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας,του συνεταιριστικού κινήματος,της προώθησης ντόπιων προϊόντων,που στην εποχή της κρίσης που διανύουμε τα τελευταία έξι χρόνια, θα αποτελούσε σημαντικό στήριγμα σε ευρύτερα πληττόμενα στρώματα ,ανάχωμα στην αύξηση της ανεργίας και της μετανάστευσης των νέων ανθρώπων από την περιοχή μας.
Θεωρούμε λοιπόν ότι το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα δεν μπορεί να αποτελέσει άλλη μια χαμένη ευκαιρία για τον τόπο μας,αλλά αντίθετα εργαλείο ανάπτυξης που θα τον αναβαθμίσει και θα τον καταστήσει εξίσου ανταγωνιστικό με άλλους δήμους. Το νέο ΕΠ να μετατραπεί έτσι σε εργαλείο παραγωγικής ανασυγκρότησης του Δήμου μας μέσα από έναν σχεδιασμό που δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (με πόρους για άμεσες επενδύσεις), στην ενίσχυση του παραγωγικού ιστού και στη βιώσιμη αστική ανάπτυξη.
Ως παράταξη επικεντρώνουμε σε τέσσερις κυρίως άξονες τις προτεραιότητες του νέου προγράμματος,οι οποίοι θα πρέπει οπωσδήποτε να επιτευχθούν προκειμένου ο Δήμος μας να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που έρχονται:
1.-Περιβάλλον-Ποιότητα Ζωής-Υποδομές
2.-Κοινωνική Πολιτική-Υγεία
3.-Τοπική οικονομία και απασχόληση
4.-Τουρισμός- Αθλητισμός-Παιδεία-Πολιτισμός
Τομέας Περιβάλλοντος –Ποιότητας Ζωής-Υποδομών
Στον άξονα αυτό περιλαμβάνονται:
1.-Ολοκλήρωση  και ανανέωση των δικτύων ύδρευσης στην πόλη της Κομοτηνής και των οικισμών της.
2.-Αποχετευτικά δίκτυα.
3.-Βιολογικοί καθαρισμοί με πρόταξη του βιολογικού Φαναρίου.
4.-Οργανωμένο δίκτυο άρδευσης που δεν υπάρχει στον Δήμο και που θα έδινε ώθηση στην ανάπτυξη της αγροτικής  οικονομίας.
5.-Ολοκλήρωση ,βελτίωση οδικών δικτύων της πόλης και των οικισμών.
6.-Κατασκευή,βελτίωση αγροτικής οδοποιϊας,δεδομένου ότι σημαντικό κομμάτι της οικονομίας του Δήμου προέρχεται από την αγροτική οικονομία.
7.-Κατασκευή του φράγματος των Συμβόλων
8.-Δίκτυο μεταφοράς νερού από το φράγμα Γρατινής στο Υδραγωγείο της ΔΕΥΑΚ,έργο που χρόνο αιτείται η τοπική κοινωνία.
9.-Εφαρμογή του Πολεοδομικού Σχεδίου με διανοίξεις δρόμων,που θα απαλύνουν έστω  τις άσχημες εντυπώσεις από την άναρχη δόμηση και θα κάνουν ένα μικρό λίφτιγκ τόσο στην εικόνα της όσο και στην καθημερινότητα των κατοίκων.
10.-Αναβάθμιση του λιμένος Φαναρίου,στην κατεύθυνση να γίνει πιο λειτουργικός και να καταστεί πόλος έλξης σκαφών με ορατά αποτελέσματα στην τοπική οικονομία.
11.-Προτεραιότητα στην μελέτη για το οξυμένο κυκλοφοριακό πρόβλημα  που παρουσιάζει η πόλη της Κομοτηνής,με ταυτόχρονη  αύξηση των δρομολογίων της δημοτικής συγκοινωνίας,με δρόμους ήπιας κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης ή ακόμη και πεζοδρομήσεις.
12.-Αναβάθμιση και δημιουργία νέων χώρων πρασίνου.
13.-Ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης.
14.-Ανάολαση παιδικών χαρών και ανοιχτών χώρων συνάντησης ενηλίκων.
15.-Καθαριότητα και ανακύκλωση,ολοκλήρωση της επέκτασης του ΧΥΤΑ και λειτουργία του ΚΔΑΥ.
16.-Ολοκλήρωση του Κάθετου Αξονα και ελεύθερη διέλευση λεωφορείων και φορτηγών.
17.-Στις προτεραιότητες του Δήμου θα πρέπει να είναι η προώθηση της Ηλεκτρονικής Δικυβέρνησης και της εξυπηρέτησης του Πολίτη,μέσω της χρησιμοποίησης των νέων τεχνολογιών.

   Τομέας Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας
Στα χρόνια της κρίσης,αναδεικνύεται ο καθοριστικός ρόλος της κοινωνικής πολιτικής για τη στήριξη των κοινωνικών στρωμάτων που υφίστανται άμεσα της συνέπειές της.Γι αυτό και θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στο νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα η ενίσχυση και ο εμπλουτισμός της ώστε να καταστεί δυνατό να κρατηθεί <<όρθια>> η κοινωνία κατά τη διάρκειά της.
Βασικά σημεία:
1.- Λειτουργία στέγης αστέγων ατόμων.
2.-Κοινωνικό φροντιστήριο που θα δίνει προοπτικές σε  μαθητές όχι μόνο να διεκδικήσουν μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση,αλλά θα τους παρέχει τη δυνατότητα να καταστούν ανταγωνιστικοί και επαρκείς από όποια θέση και αν βρεθούν στο μέλλον.
3.-Δημιουργία κέντρου σίτισης και παροχής  ρουχισμού σε αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας.
4.-Ενίσχυση και ενθάρρυνση του κοινωνικού ιατρείου και φαρμακείου του Δήμου.
5.-Ενίσχυση του προγράμματος βοήθεια στο σπίτι.
6.-Ανάπτυξη της προληπτικής ιατρικής.
7.-Συμβολή του Δήμου στην ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής,βελτίωση των εγκαταστάσεών του,καθώς και τεχνική υποστήριξη στην υποβολή πρότασης για την κατασκευή ενός νέου,σύγχρονου Νοσοκομείου στην περιοχή,που θα ανταποκρίνεται απόλυτα στις ανάγκες των κατοίκων της.

Τομέας Τοπικής Οικονομίας και Απασχόλησης
Ως παράταξη δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα αυτό γιατί θεωρούμε ότι ο Δήμος και γενικότερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να διεκδικήσει να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Ως εκ τούτου ο άξονας αυτός πρέπει να περιλαμβάνει:
1.-Την ίδρυση γραφείου τοπικής απασχόλησης και επιχειρηματικότητας ,το οποίο θα παρέχει και συμβουλές για τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν άνθρωποι κάθε ηλικίας,ανάλογα με το γνωστικό τους επίπεδο,ενθάρρυνση δημιουργίας συνεταιριστικών σχημάτων,ιδιαίτερα στον αγροτοδιατροφικό τομέα.
2.-Κέντρο προώθησης τοπικών προϊόντων τόσο στην εσωτερική όσο και στη διεθνή αγορά.
3.-Αναβάθμιση των δημοτικών σφαγείων στην κατεύθυνση να γίνουν πιο λειτουργικά και πιο παραγωγικά,πάντα υπό την εποπτεία και τη διαχείριση του Δήμου.
4.-Αναβάθμιση της δημοτικής αγοράς.
5.-Θεωρούμε πρόκληση και στοίχημα που θα πρέπει να κερδηθεί από τον Δήμο Κομοτηνής η επαναλειτουργία των εργοστασίων της Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργίας που βρίσκονται εντός των ορίων του και αποτελούν πρότυπα εργοστάσια στο είδος τους στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη,μέσα από την δημιουργία συνεργατικών σχημάτων για την αυτοδιαχείριση πτωχευμένωνεπιχειρήσεων.Η επίτευξη του στόχου αυτού αφορά άμεσα τον Δήμο μας, καθότι θα δημιουργούσε σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας στην περιοχή με σημαντικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
6.-Αμεση καταγραφή και αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.
7.-Αξιοποίηση των ανταποδοτικών οφελών του ΤΑΠ.
8.- Φυσικό αέριο στην πόλη της Κομοτηνής και στους οικισμούς της.

Τουρισμός-Πολιτισμός-Αθλητισμός-Παιδεία
1.-Κατασκευή νέων σχολικών μονάδων,τουλάχιστον ενός Γυμνασίου και ενός Λυκείου στον Δήμο Κομοτηνής καθώς και βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των υπαρχουσών.
2.-Ανάδειξη  των αρχαιολογικών χώρων,του ιστορικού κέντρου,αναβάθμιση των μουσείων.
3.-Ολοκλήρωση της Τσανακλείου και της Καπναποθήκης.
4.-Λειτουργία Θερινού Κινηματογράφου.
5.-Καθιέρωση νέων πολιτιστικών εκδηλώσεων και ενίσχυση και εμπλουτισμό των υπαρχουσών.
Α.-Καθιέρωση τριήμερου εορτασμού της αποκριάς σε χρόνο προγενέστερο του καρναβαλιού της Ξάνθης,με παρελάσεις καρναβαλιστών και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις με πρωτεργάτη τον Δήμο,σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους.
Β.-Καθιέρωση Εβδομάδας Πολιτισμού κατά τους θερινούς μήνες στο Φανάρι,με μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις,καθώς και θεατρικές παραστάσεις.
6.-Σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και την ΕΤΑΔ αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης Φαναρίου-Αρωγής-Μέσης.
7.-Ανάπλαση των παραλιών Μολυβωτής και Γλυφάδας.
8.-Δημιουργία Παρατηρητηρίου στη ζώνη Ραμσάρ.
9.-Ενίσχυση προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού και συνεργασία στον τομέα αυτόν με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
10.-Διοργάνωση Αθλητικών  Εκδηλώσεων-Πρωταθλημάτων σε Περιφερειακό Επίπεδο,με πρωτοβουλία του Δήμου.
11.-Συνεργασία του Δήμου Κομοτηνής με αντίστοιχους Δήμους Βουλγαρίας και Τουρκίας,τόσο για την προβολή των τουριστικών πλεονεκτημάτων της περιοχής,όσο και για την προώθηση των τοπικών προϊόντων.
    Κλείνοντας  θα θέλαμε να τονίσουμε ότι πέρα από τον καθορισμό των θεμάτων που θα προτάξουμε ως κυρίαρχα και που θα αποτελέσουν την πρότασή μας για το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2015-2019,σημασία έχει όχι μόνο να διεκδικήσουμε την ένταξη στο σύνολό τους αλλά και την ομαλή υλοποίησή τους.
    Στην κατεύθυνση αυτή θα μας βρείτε  στο πλευρό του Δήμου,αξιοποιώντας το μέγιστο των δυνατοτήτων μας.