Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Επιστολή για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δ. Κομοτηνής


Για την παράταξη ΠΟΛΗ-τική ΑΝΑΤΡΟΠΗ
Η επικεφαλής ΕΛΕΝΗ ΛΑΦΤΣΗ


Με αφορμή τη συζήτηση που διεξάγεται στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με το επιχειρησιακό πρόγραμμα 2015-2019 του Δήμου Κομοτηνής,η παράταξή μας οφείλει να επισημάνει:
Τα τελευταία 25 χρόνια υπήρξε ροή χρηματοδότησης προς τους Δήμους προερχόμενη από εθνικούς πόρους,κυρίως όμως από ευρωπαϊκά προγράμματα , που είχε ως στόχο τον εκσυγχρονισμό τους ώστε να καταστούν κατά το δυνατόν ανταγωνιστικοί σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό περιβάλλον.
Τα κονδύλια αυτά ανερχόμενα σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ επιλέχθηκε από τον Δήμο κομοτηνής να διατεθούν σε έργα κυρίως βιτρίνας και όχι αναπτυξιακά, με αποτέλεσμα στην εποχή της κρίσης που διανύουμε ο δήμος μας να στερείται βασικών και αναγκαίων υποδομών οι οποίες θα στήριζαν βασικούς τομείς της τοπικής οικονομίας,όπως είναι ο αγροτικός,οι επιχειρήσεις κλπ:
- Το οδικό δίκτυο στην πόλη και τους οικισμούς είναι σε άσχημη κατάσταση,σε πολλά δε σημεία τόσο προβληματικό που καθιστά την καθημερινότητα των πολιτών ανυπόφορη.
-Η αγροτική οδοποιϊα είναι σε ένα σημαντικό τμήμα της ημικατεστραμμένη,με επιπτώσεις στην οικονομία του τόσο σημαντικού τμήματος του πληθυσμού,των αγροτών.
-Δεν υπάρχει οργανωμένο σύστημα άρδευσης με τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα,εφόσον η άρδευση γίνεται ανεξέλεγκτα από γεωτρήσεις.
-Στις Δ.Ε.Αιγείρου και Σιδηροχωρίου δεν υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο.Η αποχέτευση εξυπηρετείται από σηπτικούς βόθρους,ενώ η οργάνωση των ομβρίων δεν είναι οργανωμένη σε δίκτυο.
-Στην περιοχή Φαναρίου,που αποτελεί την τουριστική βιτρίνα της περιοχής,δεν λειτουργεί ακόμη βιολογικός καθαρισμός,παρόλα τα ΕΣΠΑ και τα επιχειρησιακά προγράμματα που έχουν ολοκληρωθεί έως τώρα.
-ελλειψη υποδομών για ενίσχυση και στήριξη του τουρισμού.
-ελλειψη σχεδίου δράσης για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και εκμετάλλευση του κάθετου άξονα.
-Δεν υπάρχει ακόμη σήμερα,καταγραφή και σχέδιο αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας.
-Παρόλο που το Γ.Π.Σ.έχει εγκριθεί από το 2011,δεν υπάρχει οριστικοποίηση των περιοχών που εντάσσονται στο σχέδιο πόλης και θέσπιση των χρήσεων γης.
-υπάρχει εγκατάλειψη των κοινοχρήστων χώρων και υποβάθμιση των χώρων πρασίνου.
-εγκατάλειψη των παιδικών χαρών
-έλλειψη προσβασιμότητας ΑμεΑ σε σχολικές μονάδες και δημόσια κτίρια
-Υποβαθμισμένες υπηρεσίες καθαριότητας με έντονο το αποτύπωμά τους στη πόλη και τον Δήμο.
-Εντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα,πρόβλημα στάθμευσης και οδικής ασφάλειας.
-εγκατάλειψη των εγκαταστάσεων του κολυμβητηρίου και προγραμματισμού για το μέλλον του.
-ελλειψη επαρκούς φωτισμού ακόμη και οδών που άπτονται του κέντρου.


Ενδεικτικά αναφέρουμε τα παραπάνω, χωρίς να υπάρχει διάθεση υποτίμησης των λοιπών αναγκών της περιοχής,ως τα αυτονόητα που θα φρόντιζε ο κάθε Δήμος να διασφαλίσει πρωτίστως τις εποχές << των παχιών αγελάδων>> και ακολούθως να επιδιώξει και τα περαιτέρω.
Και οι ευθύνες είναι μεν διαχρονικές(όπως συνηθίζεται να λέγεται) για τις σημαντικές αυτές παραλείψεις,επειδή όμως αυτή η γενίκευση μπορεί και να αθωώνει κάποιους,εμείς τις επικεντρώνουμε στις παρατάξεις που διαχειρίστηκαν τα δημοτικά πράγματα τα τελευταία χρόνια όπως τη νυν δημοτική αρχή, καθώς και την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης.
Γίνεται πολύς λόγος τελευταία για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης,ενός έργου που θα έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί και ήδη οι δημότες να απολαμβάνουν τα οφέλη του σε επίπεδο τουρισμού,πολιτισμού και οικονομίας.
Επί σειρά ετών αγνόησαν την αναγκαιότητα πραγματοποίησης του έργου αυτού,ενός τόσο σοβαρού έργου
που συνδέεται άμεσα με την ταυτότητα της πόλης,το brand name , το status της, σε όφελος γειτονικών πόλεων με μικρότερη ιστορία και πολυπολιτισμικό χρώμα από αυτό της πόλης μας.Επί σειρά ετών το συγκεκριμένο έργο παρέμενε κενό γράμμα σε προϋπολογισμούς,τεχνικά έργα,επιχειρησιακά προγράμματα,χωρίς να υπάρχει προσανατολισμός για την πραγματοποίησή του.Χωρίς να υπάρχει μια ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη μελέτη του έργου. Χαιρόμαστε που έστω και καθυστερημένα,ήρθε η στιγμή να το διεκδικήσουμε,παρόλο που ο όλος σχεδιασμός του έγινε βιαστικά,χωρίς επαρκή διαβούλευση με την κοινωνία και τις παρατάξεις και ενδεχομένως το αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται πλήρως σε αυτό που η ίδια η ιστορία της πόλης απαιτεί.
Εμείς μέσα στο ομιχλώδες τοπίο που υπάρχει στη χώρα,θέλουμε να συμβάλλουμε ώστε ο Δήμος Κομοτηνής και οι δημότες του να μπορέσουν να αξιοποιήσουν προς όφελός τους τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που, παρόλη την υφιστάμενη κρίση, υπάρχουν και εγκαίρως καταθέσαμε και δώσαμε στην δημοσιότητα τις προτάσεις μας.
Η πρότασή μας (περιληπτικά) αποτελείται από τρεις άξονες:
1.-Οικονομία
Τουρισμός,εναλλακτικές μορφές του,προώθηση τοπικής επιχειρηματικότητας με έμφαση την αντιμετώπιση της ανεργίας,ενίσχυση των μορφών κοινωνικής οικονομίας,ενίσχυση ,υποστήριξη και εκσυγχρονισμός της αγροτικής και ζωικής παραγωγής,δημιουργία γραφείου τοπικής απασχόλησης,ΕΝΚΛΩ,αξιοποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας και υλικοτεχνικής υποδομής του Δήμου.Προώθηση τοπικών προϊόντων,ενθάρρυνση ανάπτυξης δευτερογενούς τομές μέσα από τη δημιουργία μεταποιητικών επιχειρήσεων τοπικών προϊόντων.
2.-Περιβάλλον
Βελτίωση συνθηκών κυκλοφορίας,στάθμευσης και οδικής ασφάλειας.Μελέτη για την επίλυση του κυκλοφοριακού προβήματος.Βελτίωση και επέκταση του δικτύου υποδομών(οδοποιϊα,άρδευση,αποχέτευση,δίκτυα ύδρευσης).Βελτίωση επιπέδου καθαριότητας,αναβάθμιση χώρων πρασίνου,κοινοχρήστων χώρων και παιδικών χαρών.Προσβασιμότητα ΑμεΑ σε σχολικές μονάδες και δημόσια κτίρια.
3.-Κοινωνία
Παιδεία,πολιτισμός αθλητισμός,αναβάθμιση και συμπλήρωση υποδομών και προγραμμάτων δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης,προγράμματα δράσης για νέους κλπ.
Δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών για θέματα bulling,ρατσισμού,ισότητας,φασισμού,αντιμετώπισης των αδέσποτων ζώων,με ιδιαίτερη στόχευση στη νεολαία.
Η διατύπωση του αναπτυξιακού οράματος του Δήμου Κομοτηνής,οφείλει να λαβει υπόψη της τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Δήμου,τις τοπικές ανάγκες και προτεραιότητες,που είναι αυξημένες για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω και να αξιοποιήσει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής.Προς αυτήν την κατεύθυνση θα εργαστούμε ως παράταξη σε συνεργασία με τους συνδημότες μας.