Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Κανονισμός Λειτουργίας



Η Δημοτική Κίνηση συνέρχεται σε ανοιχτή ολομέλεια δύο με τρεις φορές το χρόνο (ανά 4 – 6 μήνες), αλλά και εκτάκτως σε περίπτωση που προκύψει κάποιο σημαντικό θέμα στην πόλη, ή σε περίπτωση που χρειάζεται να αναθεωρηθούν προηγούμενες αποφάσεις.
Οι αποφάσεις της ολομέλειας είναι δεσμευτικές για τη Δ.Κ. και για τους εκλεγμένους ή ορισμένους εκπροσώπους της. Η Ολομέλεια είναι το αποφασιστικό σώμα της Δ.Κ. Συγκαλείται ανοιχτά και καθορίζει το πολιτικό πλαίσιο και τις κατευθύνσεις της παρέμβασης της Δ.Κ., αποφασίζει για κάθε σημαντικό ζήτημα της Δ.Κ. (στόχοι, στρατηγική, συμμαχίες, επικεφαλής, εναλλαγές αιρετών κλπ).
Από την Ολομέλεια εκλέγεται Συντονιστική Επιτροπή, με ιδιαίτερη μέριμνα για την πλουραλιστική και αντιπροσωπευτική σύνθεσή της με βάση το φύλο, την ηλικία, τις γειτονιές, τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα των μελών της. Με ευθύνη της Σ.Ε. κατατίθεται στην Ολομέλεια απολογισμός δράσης και προγραμματισμός επόμενης περιόδου, που εγκρίνεται από αυτήν.
Η Σ.Ε. συνεδριάζει τακτικά, σε ανοιχτές συνεδριάσεις, προγραμματίζει τη δράση και παρακολουθεί την υλοποίηση των αποφάσεων της Ολομέλειας.  Έρχεται σε επαφή με φορείς και συλλογικότητες της πόλης και προγραμματίζει τις χρεώσεις των μελών της σε θεματικές ομάδες: π.χ. παιδείας, πολιτισμού, περιβάλλοντος, εφημερίδας, κοινωνικής πολιτικής, νεολαίας, στεκιού, καθαριότητας κ.λ.π.
Η Σ.Ε. ορίζει τη Δημοτική Ομάδα, η οποία σε συνεργασία με τους/τις εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους και τους εκπροσώπους στους διάφορους οργανισμούς, παρακολουθεί και προετοιμάζει την παρέμβαση των εκπροσώπων μας στο Δημοτικό Συμβούλιο και στα Νομικά Πρόσωπα σε εβδομαδιαία βάση, προγραμματίζει τις παρεμβάσεις μας στην τοπική κοινωνία (κινηματικές παρεμβάσεις, εκδηλώσεις κλπ), οργανώνει ομάδες τεκμηρίωσης κλπ.
Οι αποφάσεις λαμβάνονται στη Σ.Ε. στη βάση της ομοφωνίας ή της συναίνεσης. Σε περίπτωση αδυναμίας λήψης συναινετικής απόφασης, συγκαλείται εκτάκτως η Ολομέλεια, η οποία αποφασίζει τελικά.
Δημοτικοί Σύμβουλοι – Επικεφαλής της παράταξης:

Ο επικεφαλής του συνδυασμού και υποψήφιος δήμαρχος εκλέγεται με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση (πάνω από 50%) στη Γενική Συνέλευση που έχει συγκληθεί ειδικά για αυτό τον σκοπό. Η διαδικασία και ο τρόπος εκλογής του αποφασίζονται από τη Γενική Συνέλευση.
Οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι προτείνονται από τα μέλη ή αυτοπροτείνονται. Την ευθύνη της συγκρότησης του ψηφοδελτίου την έχει ο επικεφαλής και υποψήφιος δήμαρχος μαζί με την Συντονιστική Επιτροπή.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και ο επικεφαλής της παράταξης συμμετέχουν υποχρεωτικά στη Δημοτική ομάδα  καθώς και στις συνελεύσεις της δημοτικής κίνησης, ενημερώνουν το σώμα, κρίνονται και λογοδοτούν.  

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι (καθώς και όσοι άλλοι συμμετέχουν σε οργανισμούς κ.λ.π) που είναι αμειβόμενοι καταβάλλουν στο δημοτικό συνδυασμό ένα ποσοστό της αμοιβής τους το οποίο καθορίζεται ανά περίπτωση από τη Γ.Σ.

Ο εκλεγμένος Δήμαρχος έχει δικαίωμα να θέτει υποψηφιότητα για το ίδιο αξίωμα μέχρι δύο συνεχείς θητείες.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται και να τηρούν  το βασικό πρόγραμμα και τις αρχές του συνδυασμού. Για θέματα που δεν περιγράφονται στο πρόγραμμα και στις πολιτικές και κοινωνικές αρχές, πρέπει να καταβάλλεται η μέγιστη προσπάθεια συνεννόησης από τα πριν και η διαμόρφωση κοινών θέσεων.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ: Ο Κανονισμός Λειτουργίας προτείνεται με σκοπό να διευκολύνει τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα στη δράση. Ο Κανονισμός Λειτουργίας μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις με Γενική Συνέλευση της οποίας το θέμα έχει κοινοποιηθεί καθώς και οι προτεινόμενες τροποποιήσεις.